Biography Romanian

Pianistul și compozitorul George Foca-Rodi s-a născut la Brăila

Prima sa aparitie în public a fost  la vârsta de 9 ani la Teatrul Comunal din Brăila.

 

La Conservatorul din Iași a  fost recipient al prestigioasei burse George Enescu.

 

Foca-Rodi a concertat sub bagheta dirijorilor Horia Andreescu,Remus Georgescu,

Ion Baciu ai României,Renard Ceaicovschi și Adam Natanek ,Polonia, Erich Bergel și Guenther Schubert, Germania, printre alții.

 

În România activitatea sa a fost multilaterală. A compus muzică pentru Teatrul Național al Iașiului, cel mai important centru cultural al țării.  Menționăm muzica pentru piesele “Pescărușul de Cehov”, “Noaptea Iguanei” a lui T.Williams, “Sfânta Ioana a Abatoarelor de B.Brecht”, “Însemnările unui nebun” de Gogol, “Celestina de Fernando Rojas.

 

Publicul New Yorkez l-a ascultat în diferite ocazii în recitale la Lincoln Center.

George Foca-Rodi improvizează la sfârșitul programelor sale . Unele dintre improvizațiile sale au fost înregistrate. Menționăm “Un American la Moscova”, Recviem pentru un zbor”,

“ Cum Lili Marlene s-a întâlnit cu Petrușca.

 

Printre compozițiile sale menționăm : “Patru Piese Simfonice” ( dedicate lui Sergiu Celibidache),” Sunetele unui sfârșit de secol”( Simfonie pentru cor și orchestră)

“Adoramus Te”,( cor și archestră), “Passacaglia pentru orchestră”,”Reverie”,(piesă simfonică) “Lamento pentru Holocaust” ( orchestră de coarde și percuție), o suită de piese simfonice dedicate unor locuri pe care compozitorul le iubește, printre care numim: Brăila, Iași, Leipzig, Paris, New York, Valencia, Saint Petersburg, Coasta Amalfitană,etc.

De asemenea George Foca-Rodi a compus muzică pentru pian, muzică vocală cât și muzică de cameră.

Filarmonica George Enescu din București cât și Filarmonica Moldova a Iașiului  îi promovează muzica

 

Domnul Foca-Rodi este autorul unei cărți numite “Eseuri Transoceanice” cât și al unor studii filosofice printre care menționăm cele referitoare la Machiavelli,Nietzsche,Heidegger,

publicate în limba română cât și engleză .

 

George Foca-Rodi este Doctor Honoris Causa al Universității Apollonia Iași ,România.

Official Site © 2015 George Foca-Rodi